24.9.2012

Söpö arpa, mutta onko se terve?


Tuon silmätarkastusreissun innoittamana ajattelin nyt kirjoitella vähän koirien terveystarkastuksista. Useinhan pentua ottaessa on vaatimuksena, että vanhemmat on tutkitusti terveitä, mutta silti monelta tahtoo jäädä se oman koiran tutkiminen tekemättä. Aikoinaan kun aloin puhua vanhemmilleni, että aion viedä Varjon ja Kamin terveystutkimuksiin, vastassa oli hämmentyneitä ilmeitä ja painokas kysymys miksi ihmeessä tuhlata rahoja moiseen? Näkeehän sen nyt koirasta onko se sairas vai ei! Hmm, niin, näkeekö tosiaan? Takaisin tultiin Varjon avoimen silmälausunnon kanssa ja Kennelliitto muisti vielä myöhemmin tiedolla C-lonkista. Muutama vuosi myöhemmin vuorossa oli Rimman tutkiminen ja niin vaan meidän päällisin puolin terveen ja iloisen agilitylupauksen ura tyssäsi 2/2-kyynäriin. Oho.

Mitä iloa näistä tiedoista sitten on ollut? Ollaan osattu jättää kuormittavat harrastukset vähemmälle, ollaan ehditty opetella varsin kattava joukko apukäskyjä ennen Varjon sokeutumista, ollaan syötetty nivelravinteita jo ennen kuin koira on niin sökö, että alkaa oireilla päällepäin. Ollaan saatu helpotettua ja oletettavasti myös pidennettyä niiden elämää. Ei minusta ihan turhia asioita.

Ja sama toisinpäin. On ollut tosi kiva harrastaa ja tehdä huoletta Kamin ja Usvan kanssa niitä kuormittavia lajeja. Pitkän vatvomisen jälkeen uskalsin antaa Usvan jalostuslainaankin ja saatiin ihanat pennut. Nämä ihan näin itsekeskeisesti ajatellen.

Onhan näistä kaikista tiedoista ollut hyötyä myös koko rotua ajatellen. Kasvattajat ovat saaneet lisätietoa jalostusvalintoja helpottamaan. Ollaan omalta osaltamme kasvatettu kunkin rodun tietomäärää, jolloin koottujen tilastojen luotettavuus nousee ja pystytään paremmin arvioimaan koko rodun tilannetta. Varjon PRA:n tultua ilmi on osattu sulkea tiettyjä koiria pois jalostuksesta ja on pystytty taas hieman paremmin arvioimaan eri yhdistelmien PRA-riskiä. Lonkkatuloksista on ollut iloa erityisesti niissä roduissa, joissa lasketaan lonkkaindeksejä, sillä yhden koiran indeksiin vaikuttaa yllättävän moni koira. Mitä enemmän tutkittuja lähisukulaisia, sitä suurempi on indeksin arvosteluvarmuus. Ylipäätään kaikki terveystiedot ovat hyvä asia, niin omistajan, koiran kuin koko rodunkin kannalta. Kasataanpa tähän nyt vinkkejä ja toimintaohjeita asioita helpottamaan.

Mitä tutkia, milloin, missä ja mitä siinä tapahtuu. Perussettiin kuuluu rodusta riippumatta lonkat, kyynärät, silmät, polvet ja nykyään aika usein myös sydänkuuntelu. Lisäksi voidaan sitten tutkia myös selkä ja olat, mutta niistä ei saa ns. virallista lausuntoa, eli tulos ei tule näkyviin Kennelliiton jalostustietojärjestelmään. (Lisäksi saattaa sitten olla rotukohtaisesti muitakin tärkeitä tutkittavia, mutta niistä pitää kaivaa tieto oman rotuyhdistyksen kotisivuilta.) Virallisen lausunnon saa suurimmalla osalla roduista sitten, kun koira on täyttänyt vuoden. Tässä kuitenkin kannattaa vähän katsella ja fiilistellä sitä koiraa, että onko se jo aikuisen mitoissa. Jos kasvu on kesken, niin voi hyvin odotella sinne lähemmäs parin vuoden ikää. Omani olen vienyt yleensä 1,5-vuotiaana tutkittavaksi. Tutkimukset on halvin hoitaa kertarysäyksellä, niin ei tule useita käyntimaksuja. Paketti maksaa parinsadan euron molemmin puolin paikasta riippuen. Hintavertailu kannattaa.

Lonkka- ja kyynärkuvauksia tekevät useimmat eläinlääkärit. Tutkimusta varten koira rauhoitetaan. Kyynärkuvat otetaan kyljellään ja lonkkakuvaa varten koira tuetaan selälleen ja eläinlääkäri vetää jalat taakse. Eläinlääkäri voi kertoa oman arvionsa, mutta kuvat lähtevät Kennelliittoon arvosteltaviksi ja tuloksen saa sitten myöhemmin postissa. Samassa rauhoituksessa voi hyvin ottaa selkä- ja olkakuvat. Lisäkuvat eivät maksa enää kovinkaan paljoa, kun koira on kerran jo rauhoitettu ja röntgenmasiina viritelty päälle.

Silmälausunnon voi antaa vain silmäoikeudet omaava eläinlääkäri. Lähimmän silmäeläinlääkärin löydät tästä listasta. Koirallasi voi olla kasvattajan hankkima silmälausunto pikkupentuajalta, mutta koirilla on valitettavasti aika paljon sellaisia silmäsairauksia, joita ei voi niin varhaisessa vaiheessa todeta. Siksi koira olisi hyvä tutkia myös aikuisena, mielellään useamman kerran. Ensimmäinen aikuistutkimus on yleensä helpoin ajoittaa muiden terveystutkimusten kanssa samaan aikaan, eli siihen puolentoista vuoden kieppeille. Uusintatutkimukset sitten vielä n. 5-6-vuotiaana ja 9-10-vuotiaana.

Silmäsairaudet ovat siitä ikäviä, että ne kehittyvät vähitellen, eikä tarkkaa puhkeamisikää voida määritellä. Koirat osaavat kompensoida näköaistin puutteita uskomattoman hyvin, joten voi mennä pitkäänkin ennen kuin kukaan alkaa epäillä mitään. Tässä vaiheessa on huonolla tuurilla ehditty käyttää jo puolta sukua jalostukseen. Silmien tutkiminen on tärkeää! En nyt ala jaaritella elämästä sokean koiran kanssa, mutta sen verran nyt kuitenkin, että on se näköaisti ihan kiva olla olemassa…

Silmätutkimus on koiralle helppo toimenpide. Silmiin laitetaan tipat laajentamaan pupillit. Tähän menee noin 20 minuuttia. Tutkimus suoritetaan pimeässä huoneessa. Eläinlääkäri katsoo silmiin valon ja erilaisten vimpaimien kanssa. Virallisen lausunnon saa suoraan tutkivalta eläinlääkäriltä ja tieto lähtee myös Kennelliittoon julkaistavaksi. Koira on pölähtäneen näköinen joitakin tunteja, kunnes silmätippojen vaikutus lakkaa.

Toinen yhtä helppo ja nopea tutkimuskohde on polvet. Eläinlääkärillä täytyy olla tutkimusoikeudet (katso lista täältä). Koira nostetaan pöydälle, eläinlääkäri venyttää, vanuttaa ja kääntelee polvia hetken ja antaa lausunnon. Homma valmis.

Virallisen sydänkuuntelun voi tehdä kuka tahansa eläinlääkäri. Sydänhän kannattaa toki kuunteluttaa esim. kaikkien rokotusten yhteydessä, mutta virallinen lausunto on siis julkista tietoa. Eläinlääkäri kuuntelee stetoskoopilla vähän joka puolelta koiran rintakehää ja antaa lausuntonsa. Ja taas on yksi terveystutkimus valmis.

Virallisen ja epävirallisen tutkimuksen ero on siinä, että virallisesta tutkimuksesta täytetään Kennelliiton kaavake ja tieto julkaistaan jalostustietojärjestelmässä. Kaavakkeeseen tulee koiran ja omistajan tiedot sekä tutkimustulos. Kaavake on jäljentävä ja siitä lähtee sivut Kennelliittoon ja rotujärjestölle, yksi jää tutkivalle eläinlääkärille ja yhden saa itselleen. Lonkka- ja kyynärkuvien kaavake lähtee kuvien mukana Kennelliittoon. Virallisia tutkimuksia varten koiran pitää olla tunnistusmerkitty, eli sillä pitää olla joko siru tai tatuointi. Nykyäänhän tunnistusmerkintä on rekisteröinnin ehtona, joten homma on todennäköisesti jo valmiiksi hoidossa. Asian näet joka tapauksessa koirasi rekisteripapereista.

Ja vielä yksi helppo, nopea ja tärkeä asia terveempien koirien puolesta. Lähetä koirastasi verinäyte Hannes Lohen työryhmän koirien geenitutkimukseen. Lisätietoja asiasta löydät täältä.

”Geenitutkimuksen tavoitteena on tunnistaa geenivirheitä erilaisiin perinnöllisiin sairauksiin ja muihin ominaisuuksiin eri roduista, kehittää sairauksille geenitestejä jalostuksen apuvälineeksi ja soveltaa saatua tietoa ihmissairauksiin selvittämiseen. Geenilöytö avaa aina myös mahdollisuuksia tautimekanismien ymmärtämiselle ja se luo pohjaa diagnostiikan, hoitojen ja mahdollisen lääkkeiden kehittämiseksi.”

Eikö kuulostakin hyvältä! Koirasta otetaan verinäyte ja lähetetään sivuilta löytyvän kaavakkeen kanssa tutkimusryhmälle. Näytteen voi ottaa missä tahansa eläinlääkäriasemalla vaikka rokotusten yhteydessä. Koiran ja omistajan kannalta tosi helppoa, mutta siitä on iso apu.

Loppuun vielä ihana arpavertaus. Pennusta ei koskaan tiedä mitä siitä kasvaa. Pohjatyön voi tehdä kuinka hyvin ja perusteellisesti tahansa, mutta silti tuloksena voi olla tavalla tai toisella sairas koira. Jokainen pentu on arpa. Mutta miksi ei kasvatettaisi voiton todennäköisyyttä? Mitä enemmän meillä on julkista tietoa koirien terveydestä, sitä varmemmin voidaan arvioida jonkun tietyn yhdistelmän riskejä ja mahdollisuuksia. Ja kun se arpa on kerta hankittu, miksi sitä ei myös raaputettaisi, että tiedetään mitä saatiin? Tutkituttakaa niitä koirianne! :)

15 kommenttia:

  1. Tosi hyvä teksti ja paljon asiaa :)

    VastaaPoista
  2. Todella hyvä teksti, kiitos kun jaksoit moisen kirjoittaa :) Terveystutkimuksiin ollaan menossa reilun kuukauden päästä ja koko "pläjäys" ollaan menossa tutkituttamaan ;)

    VastaaPoista
  3. Ompa hyvä kirjoitus.Kiitos todellakin kun jaksoit kirjoittaa ja jakaa muillekkin.Hyvin paljon tietoa kiitos.

    VastaaPoista
  4. Silmätarkastuksista tuli lisäksi vielä mieleen, että monilla paikkakunnilla järjestetään vielä erikseen joukkosilmätarkastuksia. Eli jos lähimmälle silmätarkastajalle on matkaan, niin kannattaa kysellä eläinlääkäriasemilta, josko joskus olisi tulossa tällainen joukkotarkastus!

    Ja joskus myös järjestetään joukkotarkastuksia, minne tulee useampi koira yhtäaikaan. Ne on yleensä vähän halvempiakin. Ja niitä voi myös järjestää itse! Eli kerää mukaan myös kaverien koirat ja menkään porukalla tutkimuksiin! :)

    VastaaPoista
  5. Kiitokset kattavasta kirjoituksesta täältäkin! Hyvä tietopaketti, ja meilläkin ajankohtainen asia.

    VastaaPoista
  6. Todella hyvä kirjoitus. Itse voisin sen verran sanoa, että etenkin silmien uusintatarkastus siellä 8-10v koiralla kannattaa tehdä. Omalla koirallani todettiin toisessa silmätarkastuksessa PRA, koiran ollessa 8v. Jos en olisi tutkinut koiraani uudestaan, ei PRA olisi tullut ilmi, koska aiemmassa tutkimuksessa PRAta ei vielä ollut. Eli jos koira saa silloin 1,5-2v vaikka ne terveen paperit niin tulos ei välttämättä aina tosiaan ole sama koiran ollessa vanhempi.

    VastaaPoista
  7. Selistäkin saa nykyään Kennelliitolta ihan virallisen lausunnon. Boksereillahan se on ollut pakollinen jo monta vuotta, sietäisi osalle muistakin isoista roduista pistää pakolliseksi. Ja vielä kun saataisiin ne olatkin virallisen statuksen alle niin avot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulinkin tuosta huhua, mutten tiedä miten se nyt käytännössä menee. Lähteekö kuvat liittoon lausuttavaksi vai antaako kuvannut ell lausunnon? Onko se vaan muodossa terve/sairas vai miten tarkasti muutokset kirjataan? Joka tapauksessa hieno juttu, että nämäkin saa nyt julkiseksi! :)

      Poista
  8. Tuolla on spondyloosilausonnosta http://www.kennelliitto.fi/FI/jalostusjakasvatus/tutkimukset/spondyloosilausunto/spondyloosilausunto.htm

    "Kaikille roduille lausuntoja ryhdytään antamaan 1.7.2012 - - Eläinlääkäri lähettää kuvat Kennelliittoon virallista lausuntoa varten."

    ps. sain tämän kommentin lähetettyä vasta n. 15 yrittämällä kun nuo sanatunnistukset on niin vaikeita :(
    En kyllä tiedä menikö esimerkiksi Ledin selkäkuvat nyt sitten virallisena vai ei? Ainakin sanoin että kaikki virallisena mikä vaan mahdollista, mutta toiset taas sanoo että vielä ei ole heillä olemassa yhtäläistä vika-asteikkoa kaikille roduille. Boksereilla asteikko näyttää olevan 0-4 (puhdas, lievä, selvä, keskivaikea, vaikea) kun koiranettiä selaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tulee vähän laajempaa infoa jossain vaiheessa. Lonkat ja kyynäräthän menee samalla kaavakkeella, onkohan siihen sit ympätty se selkäasia myös vai onko sille oma kaavake. Pitää seurailla miten ne kirjautuu Ledille!

      Äsh, sanatunnistukset. En ees tienny että ne on ilmeisesti oletuksena päällä. Yritin ottaa sen nyt kokonaan pois, saa nähdä tulviiko spämmiä kohta.

      Poista
  9. Kuvat menee Kennelliittoon samalla tavalla kuin kyynär- ja lonkkakuvatkin, merkattuna samalle kaavakkeelle. Jossain vaiheessa selkiin on ilmeisesti tarkoitus tulla oma kaavakkeensa, mutta ainakin vielä se on vasta suunnitteluasteella. Kennelliittolla on omat eläinlääkärinsä, jotka selkiä lausuvat (Anu Saikku-Bäckström boksereille ja Anu Lappalainen muille roduille).

    Boksereilla homma toimii näin: http://www.kennelliitto.fi/NR/rdonlyres/74B90CB6-5F69-443F-A4BC-76A0BA92D9C9/0/Spondyloosiohje201211.pdf
    Muilla roduilla mennään ilmeisesti ainakin vielä samalla nimikkeellä (spondyloosilausunto), vaikka niiltä katsotaan muitakin muutoksia kuin spondyloosia (ylim. nikamat, luupiikit jne.). KoiraNetissä tulokset näkyvät muodossa "selän spondyloosi=puhdas", eli niille ei käytetä tuota boksereiden SP0-4 -merkintätapaa.

    VastaaPoista
  10. Oikeaa puhetta, hienoa !

    VastaaPoista
  11. Kannatetaan! Maanantaina on meillä vuorossa se totuuden hetki, agility/toko/mejä/rallytoko/metsälaji-koiralle... Oli tarkoitus ottaa tuo laaja paketti, mut taidan pyytää nuo olkapäät vielä varalta lisäksi. Noista silmistä vielä sen verran, et meillä oli pentuna muka silmätulehduksia useampia, mutta kun virallinen silmätarkastus tehtiin, totesi lääkäri liikaripsiä, mitkä mekaanisesti ajoittain ärsyttävät silmää. Turhaan siis taisteltiin silmätippojen kanssa ja rampattiin eläinlääkärillä, kun syy oli jossain ihan muualla kuin bakteereissa tms... Pennulle vaan määrättiin turhan herkästi silmätipat, vaikka edes aiheuttajaa ei jaksettu lääkärissä selvittää...

    VastaaPoista