21.9.2012

Klassinen PRA

Eilen vein Varjon ja Kamin silmätarkastukseen. Kami on kuitenkin jo 9-vuotias, joten ajattelin että sille on ihan hyvä aika saada vielä yksi lausunto ja Varjolle halusin vielä toisen eläinlääkärin mielipiteen. Molemmathan on peilattu viimeksi vuonna 2008. Kami sai tuolloin täysin puhtaan lausunnon ja Varjo todettiin sokeaksi. Varjon kaikki PRA-lausunnothan on Jari Ahon antamia, joten kun huomasin Jaana Pätilän tulevan tarkastamaan Savonlinnaan päätin käyttää tilaisuuden hyväksi.

Ensin oli vuorossa Kami. Vasemmassa silmässä oli kolme pientä ylimääräistä ripseä, joten siitä lausunto distichiasis. Muuten saatiinkin kiva rivi rakseja terve-sarakkeeseen. Onneksi nuo Kamin ylimääräiset ripset eivät ole sitä koskaan vaivanneet. Kaislallahan niistä on ollut enemmän riesaa. Ärsyttävän yleinen vaiva rodussa, joten ihan hyvä että ne merkitään nykyään niin tarkasti ylös. Kamin isälläkin on yhdessä lausunnossa  mainittu ylimääräisistä ripsistä, joten en ollut yllättänyt että Kamillakin niitä on.

Ja sitten Varjo pöydälle. En aluksi paljastanut, että Varjolla on PRA-lausunto. Eläinlääkäri kysyi ensin että onko tälle sattunut jotain, johon vastasin että eii, mutta sokeahan se on. Tähän ell sitten jo totesikin että klassinen PRA. Meille oli kivasti varattu vähän pidempi tarkastusaika, joten ehdittiin jutella Varjon tilanteessa ja PRA:sta yleensä. Lausuntopaperiin tuli raksit kohtaan 17. Retinan degeneraatio (PRA), todettu ja aste, vakava. Kuvailevat kommentit osioon ell kirjoitti: "pitkälle edennyt PRA -> sen seurauksena vas. linssi tiivistynyt".

Ensimmäisenä sokeutunut vasen silmä oli tosiaan edelleen edellä oikeaa. Pätilä kuvaili silmää kananmunan valkuaiseksi, jossa ravinteet menevät ympäriinsä kun se on juoksevassa muodossa. PRA:ssa silmäpohjan verisuonet surkastuvat, jolloin muuallekaan silmään ei enää leviä ravinteita. Tämän johdosta käy niinkuin kananmunan valkuaiselle paistinpannussa, linssi tiivistyy vähitellen. Oikeassa silmässä tätä ei vielä ollut tapahtunut, joten meidän oma havainto että Varjo reagoisi vielä jonkin verran erittäin kirkkaaseen valoon, on todennäköisesti oikea. (Huom! Jos tekstissä esiintyy asiavirheitä, niin ne on mun ihan omaa sössimistä. Kirjoitin asiat niinkuin ne itse ymmärsin ja muistan, joten virheet ovat mahdollisia.)

Kaiken kaikkiaan varsin kahtiajakoinen reissu. Hyvää on, että Varjo ja Kami on nyt tarkastettu, Varjolle on kahden eläinlääkärin yhtenevä lausunto PRA:sta ja tieto Kamin ylimääräisistä ripsistä on nyt ylipäänsä olemassa ja julkinen. Mutta ei se nyt ole edelleenkään kovin kiva kuulla että koira on sokeasokeasokea ja kyllä mua harmittaa toi ripsihommakin, kun niitä tursuaa vähän joka sheltillä niin milläs niistä nyt sitten eroon enää pääsee. Plah.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti